Artık oyuncuşarkıcı oldum
 | Özlem Tekin dizi ve sinema filminin ardından şimdi oyunculuğun er meydanı tiyatro sahnesine çıkıyor. Tekin Kim O adlı oyunda Metin Serezli ile aynı sahneyi paylaşacak. Hayranları Tekin’den ısrarla albüm yapmasını beklese de o oyunculukta kararlı: ‘Sanırım artık ‘Oyuncu-şarkıcı’ diyebilirim kendime. Albüm için daha zaman var’.
Diziydi, filmdi, müzikaldi derken rockçı Özlem Tekin oyunculuğa iyiden iyiye ısındı. En son Cem Yılmaz’ın Hokkabaz filminde, televizyonda ise yayından kaldırılan Fesuphanallah dizisinde izlediğimiz Tekin şimdi oyunculuğun er meydanına; tiyatroya çıkıyor. Tekin, yılların usta oyuncusu Metin Serezli ile Tiyatrokare’nin sahneye koyduğu,yönetmenliğini Nedim Saban’ın yaptığı Kim O adlı tiyatro oyununda hamile bir kadını canlandıracak. 4 Aralık’ta başlayacak oyunun provaları sürüyor. Serezli, Tekin’in oyunculuğunu öve öve bitiremiyor: ‘İki dakikalık sahne için altı saat çalışıyor. Bir cümleyi sahnenin neresinde söylerse etkili olur diye kafa patlatıyor. Çok başarılı.’
Özlem Tekin de bu oyunda oynamaktan çok memnun. Yüzünde gülümseme eksik olmuyor, ekranlarda çok da belli olmayan yanağındaki gamzesine gözümüz takılıyor. Hayranları albüm beklese de Tekin bundan sonra oyunculuğu bırakmamakta kararlı. Albüm konusunda ise kesin konuşuyor: ‘Vakti gelince güzel bir albüm yapacağım. Ama henüz değil.’ |
# Rock müzik söylerken, nasıl oyuncu oldunuz?Küçüklüğümden beri istediğim bir şeydi. Ama müzik evde o kadar ağır bastı ki, hep müzikle büyüdük. Konservatuvarda tiyatro bölümüne liseden sonra giriliyor ama müzik küçükten yapılacak bir şey. Eğitimimi müzik üzerine yaptım. Okulumu bitirdim, albümlerimi çıkardım, ondan sonra kendimi tutamadım. Küçük rollerle başlayıp şimdi kariyer yapmaya çalışıyorum.
# Oldunuz mu?Hep deniyorum, öğreniyorum diyordum ve Metin Serezli’den o kadar çok şey öğrendim ki. Sanırım artık ‘Oyuncu-şarkıcı’ diyebilirim kendime.
# Bu oyuna nasıl dahil oldunuz? Teklif kimden geldi?Yazın ortasında Fesuphanallah dizisiyle ilgili görüşmelere başlamıştım. Nedim Saban aradı ve ‘Metni okumanı, Metin Serezli ile tanışmanı istiyorum’ dedi. Aslında tiyatro oyunu ile diziyi bir arada götürebileceğimi düşünmüyordum. Metni okuyunca oyunu çok beğendim, Metin Serezli’ye zaten hayrandım. Sohbet ettikçe daha çok sevdim. Rolüm de çok iyi. ‘Hayır’ desem döverler adamı, o kadar güzel şart bir araya gelemez. Kabul ettim.
# Oyunda bir hamileyi canlandıracaksınız...Hayatta tek gözlemlemediğim şey oydu; çocuk sahibi olmayı da düşünmüyorum. Hamileye bakamam bile. Rolümün en zor bölümü bu olacak. Bu role hazırlanırken gözüm bebek mağazalarına takılacak. Birinci perdenin sonunda sahnede doğum yapacağım. Şarkılı türkülü bir doğum olacak.
# Mucizeler Komedisi’ndeki performansınızla ilgili çok olumlu eleştiriler aldınız. Bu bir Özlem Tekin mucizesi mi?Şarkı söylerken belki bu kadar takdir almamıştım; herkes bilir ve tanır ama... Takip edilmek çok büyük şevk. İnsanı çok dolduran ve daha da çalışmaya itiyor. Herhalde müzikten daha fazla kabiliyetim var.
# Rolü Meltem Cumbul ile dönüşümlü oynuyordunuz ama ondan daha çok beğenilmiştiniz.Oradaki kıyaslama benim tiyatro oyunculuğu yapmadığımdan dolayı oldu. Sonuçta Meltem Cumbul tiyatrocu. Keşke böyle bir kıyas yapılmasaydı.
# Bu kadar tiyatro eğitimi alan kişi varken seçilmenizden rahatsızlık duymuyor musunuz?Ben müzikte de eğitim alınması gerektiğini düşünmüyorum. Alınırsa iyi olur çünkü örneğin ben konservatuar mezunu bir müzisyenim. Nota ve armoni bildiğim için bestelerimi rahat yapıyorum. Oyunda da replikler bir melodi... Müzisyenliğimin oyunculuğuma katkısı büyük. 20-22 yaşında eğitimli mezun olursun ama ne gözlemledin, ne başından geçti, ne yaşadın ne aktaracaksın? Benim şansım geç yaşta oyunculuk yapmaya başlamam. Çünkü ilerleyen yaşlarda yaşam tecrübesi oturuyor.
# Son yıllarda rol aldığınız üç diziden Fesuphanallah ve geçen sezon Maçolar yayından kaldırıldı. Bu şansızlık mı?Şansızlık değil ama üzülüyorum. Sonuçta o role kendini hazırlıyorsun ve devamı gelmeyince insan elinden oyuncağı alınan çocuk gibi oluyor. Sürekli diziler yayından kaldırılıyor. Böyle bir sektör bile var; yayından kaldırılan dizilerle bütün yıl zengin olabilirsiniz. Beş bölüm bir dizide, altı bölüm bir dizide oynayarak yılı tamamlayabilirsiniz
.
# Daha önce filmde, dizide ve müzikalde oynadınız; şimdi sırada tiyatro var. Hangisi daha keyifli?Oyunculuk çok güzel. Dizilerin şartları çok zor. Sağlığı ve bünyeyi yoracak kadar çok uzun saatler çok kötü koşullarda çalışılıyor. Ama insanın kendisini ekranda görmesi çok zevkli. Sinema apayrı; uzun bir çalışma dönemi geçirilen ve çok kısa zamanda çekilen bir şey. Sanırım tiyatro hepsinin önüne geçiyor.
Özlem oyuncu koçuna ders verir!Bugüne kadar 76 oyunda rol alan tiyatro oyuncusu Metin Serezli, bu 77’nci oyunuyla yine seyircinin karşısına çıkıyor. ‘Özlem’in bir oyuncu koçu olsa Özlem koça çok şey öğretir’ diyen Serezli oyunla ilgili sorularımızı yanıtladı...# Özlem Tekin’i daha önce dinler miydiniz?Tabii ki dinlerdim, bütün Türkiye dinliyor. Ama bir gün tiyatroda beraber oynayacağımız aklıma gelmemişti.
# Onu bu oyun için neden seçtiniz?Yaklaşık iki yıldır bu oyunu oynamayı ve bu oyunda oynayacak kız kim olacak diye düşünüyordum. Türkiye’de çok yetenekli, çok başarılı genç kızlar var ama bu karakter o kadar ilginç o kadar çarpıcı, o kadar dikkatli, sıcak ve sevimli oynanması gereken o kadar zor bir rol ki. Birkaç seçenek sundular; birinci seçenek Özlem Tekin’di. Özlem’i görünce ‘Diğerlerini görmeme gerek yok’ dedim. Kafa yapısı, işe ve sanata bakışı sanki karşımdaki Özlem Tekin değil, oyundaki kadın karakteri karşımdaydı. Provalarda ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Benim gözümde 20 yılda, 20 ayrı oyunda oynamış gibi.
# Konservatuar mezunu pek çok oyuncu var. Özlem Tekin’i bu işin eğitimini alanlarla karşılaştırdığınızda nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?Bir oyuncu çok yetenekli, kaliteli, tecrübeli bir oyuncu olabilir. Sanat duyguları aktarabilme yeteneğidir. Tiyatro, sinema, müzisyen veya ressam olabilirsiniz. Önemli sanatçının duyguyu aktarmasıdır; değeri orada ortaya çıkar. Bir oyuncunun en büyük silahı gözlem yeteneği. Özlem’in gözlem yeteneği büyük.
# Bu oyunu neden seçtiniz?Bir oyuncu için bir karakteri canlandırmak çok önemli. Oyunda üç kişiyiz ama daha çok iki kişi arasında geçiyor. Bu iki kişi arasında müthiş bir kontrast var. Benim canlandırdığım artık nesli tükenmiş diyebileceğimiz eski bir İstanbul beyefendisi Nurettin Bey’i canlandırıyorum. Bu adamın karşısına bugünün uçarı bir kızı, özgürlüğüne son derece düşkün, hayatta hiçbir çekincesi olmayan Burcu adlı bir genç kız çıkıyor. İşte o Özlem. Birbirine taban taban zıt olan bu iki kişiyi birleştiren sevgi, anlayış, güven, huzur ve şefkat anlatılıyor.
Allah’tan hayatımızda Şebnem Ferah var# Müzik mi, oyunculuk mu?Feci şekilde oyunculuk. Oyunculuğu bırakmayı düşünmüyorum.
# Rock’n Coke’ta hayranlarınız ‘Diziyi filmi bırak da albüm yap’ pankartı açmıştı...Hemen indirttik o pankartı (gülüyor). ‘Arkası gelmez dizilerin’ de demişler. Benden başka herkes albüm yapmam gerektiğini düşünüyor. Ama yapmayacağım. Bu oyunculuk tecrübesini doya doya yaşamak istiyorum.
# Yabancı sanatçılar her yıl albüm yapmıyor.Bizde 1.5 yılda bir albüm diye dürtüklüyorlar, olamaz böyle bir şey. Sanatçının bir şey yaşaması lazım; aşık olayım, taşınayım... Vakti gelince çok güzel bir albüm yapacağım.
# Halen ‘Rock’ın Asi Kızı’ mısınız?Sahnede rock söylerken öyleyim. Ama günlük hayatta öyle değilim.
# Şebnem Ferah ile birlikte çalışmıştınız, aynı dönemde ilk albümleriniz çıktı. Birbirinizle karşılaştırılmanız kabak tadı mı verdi?Bize vermedi. Hiçbir zaman kırgınlığımız olmadı. Alaturkacılar gibi de atışmalara girmiyoruz; birbirimizin yaptığı müziği takdir ediyoruz. Buluşup bir yerlere gidemiyoruz ama karşılaştığımızda sohbet ediyoruz. Kendisini çok başarılı buluyorum. Ben kaytardım biraz ihmal ediyorum müziği oyunculuk sevdam yüzünden. O çok güzel sahiplendi, çok titiz çalışıyor. Allah’tan Şebnem Ferah var hayatımızda.
FORMDA KALMAKTAN SIKILDIM37 yaşındaki Özlem Tekin sporu bıraktığını söylüyor: ‘Sürekli formda kalmaya çalışmaktan çok sıkıldım. Uzun süre ağır spor yapıp bırakınca olumsuz etkilerini hissediyorum. Üç kilo aldım, hantallaştım. Galiba yeniden başlayacağım.’