Gönderen Konu: Orman Yangınlarına Karşı Uyarıcı Sistem  (Okunma sayısı 1043 defa)

Orman Yangınlarına Karşı Uyarıcı Sistem
« : 19 Mayıs 2008 - 14:12:33 »

Çevrimdışı seytannikahi

• Gold Üye
  • Benim Adım : Seksi
    • Follow Me
Türkiye, orman yangınlarıyla teknolojinin yardımıyla mücadele edecek. ''Uzaktan algılama'' ve ''yangın yönetim'' sistemiyle yangınların yeri anında belirlenecek, yangınlara en hızlı şekilde müdahale edilecek.

Orman yangınlarıyla mücadele için yangın yönetim sistemi de devreye girecek. Bu sistem tüm Türkiye'deki 776 gözlem kulesi üzerinden işleyecek.

Bir bölgede yangın çıktığında, kuledeki görevli yangını anında bilgisayar sistemine girecek ve müdahale daha organize bir biçimde ve hızla yapılabilecek.

Bu sistemde, yangın riski olan bölgelere yerleştirilen algılayıcılar dumanı 10 ile 25 saniye arasında hissediyor, hem Ankara hem de bölgeyi anında haberdar ediyor.

Bölgeye en yakın ekip de yine teknolojiden yararlanılarak GPRS ile belirleniyor ve yönlendiriliyor.

Algılayıcılar şimdilik Muğla ve Antalya'da 10 bölgeye yerleştirildi. Bunlar, 1200 kilometre kareyi kontrol altında tutacak. Böylece en riskli alanlar büyük ölçüde teknolojik sistemlerle gözetlenecek.

Türkiye'de son 10 yılda yangınların yüzde 93'ü ihmal, dikkatsizlik veya kaza yüzünden çıktı. Bu oranı azaltmak için bakanlık orman köylerine okullarda eğitim de verecek.
"Sen,her zaman NY'dan daa güzeldin" de."Seni hiç kırmadım ki" de."Kim uydurdu bu yalanı"

http://seytannikahi.blogspot.com/

Özlem Tekin

Orman Yangınlarına Karşı Uyarıcı Sistem
« : 19 Mayıs 2008 - 14:12:33 »

Ynt: Orman Yangınlarına Karşı Uyarıcı Sistem
« Yanıtla #1 : 19 Mayıs 2008 - 15:34:08 »

furkiii

• Ziyaretçi
aslında bu teknolojinin kullanımı daha önceden de uygulamaya geçmişti..İTÜ Uzaktan Algılama Merkezi UHUZAM'da çalışan bir yakınımdan sanırım geçen sene bu konuyla alakalı bilgi almıştım..bu teknolojinin kullanımı hemen hemen kesin sonuç verse de biraz pahalı zira hatırladığım kadarıyla yalnızca tek bir karenin satılması ile 2000 dolar civarında gelir elde ediliyordu o günlerde..anlaşmalı oldukları kuruluş da gaziantep belediyesi idi,yani bu belediye yaklaşık 2-3 senelik bir zamandan beri bu teknolojiden faydalanıyor..

her ne kadar pahalı da olsa verdiği net sonuca güven duyarak maddi ve manevi zararı çok daha büyük olacak bu orman yangınlarının erken tespitinde kullanılmasında çok büyük fayda var..daha önce bu konuyla alakalı olarak yaptığım ingilizce ödevi sırasında araştırdığım kaynaklarda 1970li ve 80li yıllarda bu teknolojinin kullanımının arttırılması ile kaliforniya'da orman yangınlarının neden olduğu tahribatın yaklaşık %75 oranında azaldığı yazmaktaydı..bu gerçekten çok ciddi rakam..uzaktan algılama sistemi gerek orman yangınları konusunda,gerek sınır güvenliği ve terör konusunda sağladığı güvenli bilgiler nedeniyle hızla daha çok benimsememiz gereken bir teknoloji bence..

uzaktan algılamanın tam olarak ne demek olduğu,amacı,kareleri elde ederken,düzenlerken,filtrelerken kullanılan yöntemler ve daha başka aşamalar ile alakalı bilgiler için de şu adresten yararlanmak mümkün..:

http://www.cscrs.itu.edu.tr

« Yanıtla #2 : 29 Haziran 2008 - 13:40:22 »

Çevrimdışı w-lion

• Bizden Biri
saoll bunu bahar ormanına koyalımm bölece ormanlarımız korunurrr

« Yanıtla #3 : 29 Haziran 2008 - 13:42:17 »

furkiii

• Ziyaretçi
saoll bunu bahar ormanına koyalımm bölece ormanlarımız korunurrr

ormana koymaya gerek yok..=) o sabit bulunduğu yerden gereken ve istenen yerleri izleyebiliyor..sade ce ufak bir program yazmak gerekiyor uyduyu döndürmek için..

« Yanıtla #4 : 29 Haziran 2008 - 13:48:05 »

Çevrimdışı CahilCüvelek

• Aktif Üye
  • qwertyuıopğüişlkjhgfdsazxcvbnmöç
orman yangınlarının tek sebebi arazi mafyası başka nedeni yok öyle ormana tam sönmemiş sigara falan atmayla yangın çıkmaz
1234567899874563214 7852369951753247925 4548526548866210084 46

« Yanıtla #5 : 03 Temmuz 2008 - 21:50:56 »

Çevrimdışı w-lion

• Bizden Biri
ormana koymaya gerek yok..=) o sabit bulunduğu yerden gereken ve istenen yerleri izleyebiliyor..sade ce ufak bir program yazmak gerekiyor uyduyu döndürmek için..
sadece espri yapmıştım ormana koyma manasında uzaktan çekiceğini bnde biliodum =)

« Yanıtla #6 : 03 Temmuz 2008 - 21:57:24 »

furkiii

• Ziyaretçi
sadece espri yapmıştım ormana koyma manasında uzaktan çekiceğini bnde biliodum =)

ben de espri yaptım yahu sana yaptığım göndermede..=)

bizim biraz yabancı olduğumuz,yavaş yavaş uygulamaya koyduğumuz bir sistem bu..ilk önce daha önce dediğim gibi gaziantep belediyesi ile başladı biliyorum ama geçenlerde internette takip ettiğim kadarıyla başka illerde de bu uygulamaya geçilmesi düşünülüyormuş,ilk olarak orman yangınlarına tedbir almak esas ama bu sistem yardımıyla terör saldırılarından çeşitli dikkat gerektiren coğrafi olaylara kadar (deprem konusuna faydası olabilir) bilgi edinmek mümkün..biraz pahalı ama buna değer..=)

« Yanıtla #7 : 11 Eylül 2008 - 19:21:32 »

Çevrimdışı zburnu31

• Bizden Biri
  • adamı deli etmeyin
bence sistemde önemli ama ilk önce insanlarımızı eğitelim bazı şeylerin değerini bilelim

« Yanıtla #8 : 28 Ekim 2009 - 13:12:07 »

furkiii

• Ziyaretçi
bugünkü cumhuriyet gazetesinde gördüğüm haberi aktarmak istedim,zira haber uzaktan algılama ile ormanların izlenebilmesine yönelik ve hangi çalışmaların yer aldığı da açıklanmış..:

"İstanbul Teknik Üniversitesi Uydu Haberleşmesi ve Uzaktan Algılama Merkezi (İTÜ-UHUZAM) bünyesinde kurulan yüksek çözünürlüklü SPOT-5 terminali dün Çevre ve Orman Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu'nun katıldığı törenle hizmete girdi.

Bu sistem ile harita üretme ve güncelleme çalışmaları, orman yangınları, havza yönetimi, radar, gemi atıkları, meteorolojik araştırmalar, balıkçılık gibi birçok alan uydudan izlenebilecek.

UHUZAM Müdürü Prof.Dr. Cankut Öymeci, SPOT-5 terminali ile yüksek çözünürlüklü güncel Türkiye haritasının da oluşturulabileceğini söyledi."

en son bıraktığım çalışmalar spot-4 uydusu ile yürütülüyordu (spot'lar fransız uyduları;ülkemiz üzerinden geçerken görüntü alınması ve bu görüntülerin işlenmesi konularındaki görevler uhuzam'a ait,bir de kanada'ya ait olan radarsat-1 uydusu takip ediliyor;ama spot ve radarsat uydularının işlevleri birbirinden farklı)..

« Yanıtla #9 : 30 Ekim 2009 - 13:19:01 »

Çevrimdışı _Léon_

• Aktif Üye
  • Cehennemi, ruhu hala üşüyenler için istiyorum...
cok iyi bir uygulama ağaclar yok olma tehlikesinde yoksa 2070 li yıllarda agacları görmek icin müzeye gidileceği tahmini dolasıyor ortalıkta
Boşuna tinerlemedim sokakları, boşuna durup durup kusmadım, boşu boşuna küfretmedim orospu olan hayata...,